Kayıtlı E-Posta (KEP), ünlüleri de güvence altına alacak

Yazdığınız şarkı sözü kaç kez çalındı?

Yeni Türk Ticaret Kanunu’yla hayatımıza giren, anonim ve limited şirketler için zorunlu hale getirilen Kayıtlı E-Posta (KEP) uygulaması ünlülerin de hayatını kolaylaştıracak. Bir albüm için aylarca hatta yıllarca emek harcayan sanatçıların yazdığı şarkı sözleri bundan sonra KEP ile güvence altına alınacak.

“Bir sanatçının en büyük sermayesi yaratıcılığıdır”

Bir sanatçının en büyük sermayesinin yaratıcılığı olduğuna değinen TNB KEP Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu “Bir eserin korunması ancak onu güvence altına alacak güvenli bir teknolojik altyapıyla sağlanabilir. TNB KEP olarak telifli sanat eserlerinin, yaratıcı her türlü online ve offline içeriğin KEP yoluyla güvenli gönderimini sağlıyoruz” dedi.

Birçok fikir eseri gibi şarkı sözü hırsızlığının yaygın olduğuna vurgu yapan Yelkencioğlu; Kullanmakta olduğumuz özel e-posta hesapları KEP özelliklerine sahip olmadığından (yasal olarak geçerli, zaman damgalı, elektronik imzalı, içerik koruması....vb özelliklerden yoksun olması) anlaşmazlık durumlarında yasalar karşısında bir ispat ve delil niteliği taşımıyor. Aynı zamanda içeriği değiştirilebileceğinden riskli ve orjinalliği şüpheli kabul ediliyor. Ancak KEP ile gönderilen elektronik iletilerin içerikleri değiştirilemediği, gönderici ve alıcısı belli olduğu, teknik olarak orjinalliği ispatlanabildiği için, KEP yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) yasal, hukuken geçerli elektronik posta gönderim şekli olarak tanımlanıyor” dedi.

TNB KEP’ten ünlülere çağrı

TNB KEP olarak eserlerini koruma altına almak isteyen ünlülere seslenen TNB KEP Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu ”Sahip olduğumuz hukuki bilgi birikimimiz ve gelişmiş teknolojik altyapımızla tüm eser sahipleriyle çalışmaya, onlara özel pprojeler sunmaya hazırız. Bundan sonra eserleriniz çalınmasın, içeriği değiştirilmesin istiyorsanız hemen bir KEP adresi açtırın” çağrısında bulundu.

Yasal olarak geçerli e-posta: KEP

Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde uzun yıllardır kullanılan Kayıtlı E-Posta (KEP) sistemi, ülkemizde, 1 Temmuz 2012 tarihli yeni Türk Ticaret Kanunu ile yürürlüğe girdi. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için zorunlu hale getirilen Kayıtlı E-Posta (KEP), yasal olarak geçerli elektronik yazışma ve bildirim olarak tanımlanıyor.

• İlişki içinde olunan bir kişi veya kuruluşa, e-posta yolu ile güvenli ve zaman damgalı yasal bir bildirimde bulunulabilecek,
  • KEP ile göndereceğiniz önemli bir e-posta, gönderdiğiniz kişi veya kuruluş tarafından almadık, bize ulaşmadı, bilgimiz yok gibi gerekçelerle inkar edilemeyecek,
Gönderinin içeriği değil, gönderinin ‘parmak izi’ saklanıyor

KEP, özel yaşamı ve iletişimi kontrol altına alan, kişilerin mesajlarını takip eden bir sistem değil. KEP, yapılan işi herhangi bir iletiyi kayıt altına almaktan ziyade, içeriğine önem verilen bir dokümanı hızlı, güvenli, korunaklı ve gerekirse uzun yıllar saklanabilecek şekilde paylaşmayı sağlıyor.

Dosya içeriğinin görülmediği KEP uygulamasında, kullanılan özel bir teknoloji sayesinde sadece o veriyi tanımlayan dosya izi (hash değeri) alınıyor. Belgenin “parmak izi” olarak da tanımlanabilen bu uygulama, taraflar arası uyuşmazlık halinde delil özelliği taşıyor ve adli mercilerin vereceği kararlarda belirleyici rol oynuyor.